Bucureștenii sunt pasibili de amenzi de până la 2000 de lei dacă nu aruncă separat hârtia, plasticul, metalul și sticla de gunoiul menajer. Amenzile sunt prevăzute într-un nou proiect privind colectarea selectivă a deşeurilor de către persoanele fizice şi asociaţiile de locatari.
Proiectul Consiliului General al Municipiului București privind colectarea selectivă a deșeurilor va fi supus votului legislativului Capitalei miercuri. Proiectul prevede că, până în 2012, proprietarii și asociațiile de locatari au obligația să implementeze colectarea selectivă a deșeurilor de hârtie-carton, mase plastice/folii/PET și metal. Din 2012, se va trece la colectarea efectivă pe categorii de deşeuri.
Proiectul prevede amenzi cuprinse între 1000 şi 2000 de lei pentru cei care nu aruncă separat deşeurile. Pentru bucureştenii care refuză colectarea selectivă, evacuarea deşeurilor menajere va costa cu 50% mai mult. Pentru cei care vor colecta selectiv, tariful scade cu până la 25%.
Cantităţile minime de deşeuri evacuate lunar pentru care se va diminua tariful de evacuare a deşeurilor sunt: deşeuri hârtie-carton: 0,75 kg de persoană/lună; deşeuri mase plastic: 1 kg de persoană/lună; deşeuri de sticlă: 0,5 kg de persoană/lună.
Operatorii de salubrizare vor dota utilizatorii cu recipienţi sau saci de plastic inscripţionaţi cu tipul de deşeu selectiv colectat. Ei vor stabili, împreună cu persoanele fizice şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari, o dată şi un orar pentru ridicarea deşeurilor colectate selectiv. Dacă nu preiau deşeurile colectate selective sau nu respectă orarul stabilit, operatorii de salubrizare vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 3000 şi 5000 lei.
Măsura este impusă pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România la aderarea la Uniunea Europeană.
Bucureștenii sunt pasibili de amenzi de pân