În contextul unui val de critici fără precedent, Vaticanul a luat decizia extrem de rară de a-şi retrage reprezentantul diplomatic din Irlanda. Sfântul Scaun a fost acuzat că sabotează eforturile episcopilor catolici de a raporta la Poliţie abuzurile sexuale ale preoţilor. Oficial, un purtător de cuvânt al Vaticanului a motivat decizia prin necesitatea de "a-l retrage pe nunţiul din Irlanda pentru a pregăti un răspuns adecvat la acuzaţiile aduse".
Criza în relaţiile dintre Irlanda şi Vatican a survenit în urma unui raport conform căruia dioceza din Cloyne nu a depus plângere împotriva a 19 preoţi acuzaţi de abuzuri sexuale, în perioada 1996–2009.
Documentul afirmă şi că Sfântul Scaun ar fi încurajat episcopii să ignore regulile de protecţie a copiilor, inclusiv obligativitatea de a raporta autorităţilor civile orice acuzaţie de abuz.
Ministrul irlandez de Externe, Eamon Gilmore, l-a chemat pe ambasadorul papal cerând explicaţii oficiale. Vaticanul a reacţionat, anunţând un răspuns la momentul potrivit. Acesta nu a sosit încă.
Este pentru prima dată în ultimii 17 ani când politicieni irlandezi acuză Vaticanul direct într-un caz de pedofilie, în loc să acuze clericii locali. Descoperirile privind abuzuri răspândite în rândul preoţilor catolici au erodat încrederea în Biserică într-o ţară în care majoritatea şcolilor şi a spitalelor se află în proprietatea sa.
O scrisoare confidenţială a Vaticanului din 1997, publicată de Associated Press în luna ianuarie le ordona episcopilor irlandezi să trateze cazurile de abuz numai după legea canonică. Documentul avertiza că a raporta astfel de cazuri la Poliţie ar însemna violarea legilor bisericeşti.
În contextul unui val de critici fără precedent, Vaticanul a luat decizia extrem de rară de a-şi retrage reprezentantul diplomatic din Irlanda. Sfântul Scaun a fost acuzat că sabotează efortu