În cei 20 de ani de existenţă, ţara noastră niciodată n-a avut parte de atâta deschidere din partea Occidentului, susţine Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului, cel care, practic, a scris Declaraţia de Independenţă. De aceea, șansa pe care o avem, mai spune profesorul universitar, nu trebuie ratată pentru că există riscul să nu se mai repete niciodată.
La 20 de ani de la crearea Republicii Moldova se poate vorbi despre o identitate a populaţiei acestei ţări?
Identitatea românească a moldovenilor a fost constatată de cărturari din Evul Mediu, de cronicarii noştri, de Dimitrie Cantemir şi de marii oameni de cultură şi politici din secolul XIX. Această identitate a început să fie pusă la îndoilă de exponenţii imperialismului rus, ai Rusiei ţariste, care în 1812 a anexat partea de răsărit a Ţării Moldove. Cele mai mari falsuri în problema identitară s-au comis în perioada sovietică de ocupaţie.
Atunci ne-a fost impusă ideologia moldovenismului antiromânesc, transformată într-o măciucă şi utilizată în scopul înăbuşirii spitirului naţional al românilor de la Est de Prut. A fost reprimată orice formă de manifestare a acestui spirit. Cei mai curajoşi exponenţi ai românismului au fost nimiciţi fizic, iar alţii au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie. În etapa actuală, răspunsul la întrebarea dumneavoatră ni-l oferă Declaraţia de Independenţă. În acest document istoric este evidenţiat adevărul că moldovenii de la Est de Prut sunt parte componentă a poporului român. Valorile naţionale care definesc identitatea românească a moldovenilor din Republica Moldova îşi găsesc expresie în documentele principale ale Mişcării de Renaştere şi Eliberare Naţionale, care în anii 1989-1991 şi-a reafirmat aspiraţiile de libertate, independenţă şi unitate naţională.
Click aici să vezi GALERIA FOTO cu Alexandru Moşanu, primul Preşedinte al Parlament