Vă rog să reţineţi afirmaţia mea cu privire la inspiraţia din modelul economiei sociale de piaţă occidentală, pentru că exerciţiul grupului de lucru nu a fost unul de imitaţie sau o simplă traducere, ci de cercetare, evaluare şi proiecţie, în strânsă legătură cu specificul societăţii româneşti.
Doresc să mulţumesc din tot sufletul membrilor grupului de lucru pentru perseverenţă şi interes, ştiind că, pe parcursul ultimului an, au avut nenumarate întâlniri, că s-au implicat voluntar în activitate şi că au depus o muncă exemplară în proiectul al cărui rezultat îl vedem astăzi.
Stimate doamne şi stimaţi domni, în ultimii doi ani, economia şi politica mondială au fost influenţate de criza financiară şi de intervenţia masivă a politicului în mersul economiei.
Statele naţionale au fost obligate să stabilizeze piaţa financiară prin injectare masivă de fonduri şi prin acordarea de garanţii pentru continuarea activităţii instituţiilor financiare.
Guvernele şi instituţiile financiare internaţionale au luat aceste măsuri fără precedent în scopul stimulării economiei şi al ieşirii din recesiune. Acţiunea fermă a comunităţii internaţionale a fost, cu o asemenea situaţie de criză, necesară şi inevitabilă.
Primele rezultate, deja vizibile, ale creşterii economice sunt fin observate. Politicul se confruntă însă cu unele provocări remarcabile. Se cer, din partea guvernelor, noi măsuri curajoase, care să evite derapajele înspre o criză a datoriilor suverane.
Criza nu a fost, însă, cu totul depăşită. A venit ora politicilor durabile şi cred că este momentul să ne concentrăm asupra unor noi măsuri, a condiţiilor cadru ale ordinii economice. Se impun politici care să permită reglarea unei activităţi economice normale, fără intervenţia statului. Amintesc, fără a face un inventar complet: stimularea competiţiei, promovarea pieţelor libere, implementarea d