Foto: Thinkstock "Sărim peste masa de dimineaţă", "ciugulim" ceva în timpul zilei şi servim o masă copioasă seara, care să suplinească tot ce am "ratat" pe parcursul zilei. Îngrijorător este că şi copiii încep să copieze atitudinea părinţilor, care sunt prea ocupaţi să le monitorizeze alimentaţia sau, la cealaltă extremă, copiii sunt supraalimentaţi de părinţi şi bunici, care vor "să aibă ei ce nu am avut noi, pe vremea noastră".
Iată o radiografie fidelă în care ne recunoaştem mulţi dintre noi, făcută în volumul "Cum să trăim mai mult şi mai bine", apărut la Editura Academiei Române, coordonat de profesorul doctor Dan Cheţa, şef de secţie la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. N.C. Paulescu".
Colectivul de specialişti insistă pe parcursul volumului asupra importanţei unei alimentaţii sănătoase ca parte a unui stil de viaţă echilibrat. "Chiar dacă sunteţi ocupaţi, nu este o scuză să săriţi peste masa de prânz, puteţi să vă pregătiţi un sandviş de acasă sau o salată. Încercaţi să evitaţi snacksurile, prăjiturile, sucurile carbogazoase între mese, pentru că nu vor potoli senzaţia de foame decât pentru scurtă vreme. Le puteţi înlocui cu fructe, iaurt sau câteva nuci", ne propun autorii lucrării.
Autorii susţin că pentru a avea o dietă sănătoasă trebuie să respectăm trei principii:
1 Dieta trebuie să fie variată – nici un aliment nu poate suplini singur toţi nutrienţii de care avem nevoie, de aceea ea include alimente din toate grupele;
2 Dieta trebuie să fie echilibrată – adică să includă cantităţi corespunzătoare de alimente din toate grupele alimentare, furnizând caloriile şi principiile nutritive necesare în funcţie de vârstă, sex, activitate fizică, stare de sănătate;
3 Dieta trebuie să fie moderată – prin alegerea atentă a alimentelor şi băuturilor, atfel încât