În ajunul împlinirii unui an de când guvernul francez şi-a înăsprit politica vizavi de romi, asociaţia Médecins du Monde publică marţi o anchetă referitoare la starea de sănătate a romilor. Rezultatul este catastrofal. Médecins du Monde trage semnalul de alarmă. Un an după decizia preşedintelui Nicolas Sarkozy de a lansa o masivă politică de expulzare a romilor şi de distrugere a taberelor lor, nimic nu s-a schimbat, ba mai mult, situaţia s-a înrăutăţit.
Expulzările continuă, dar numărul romilor prezenţi în Franţa a rămas practic constant. Cum se explică paradoxul? Ţinând cont de condiţiile de viaţă grele din România, mulţi romi expulzaţi revin în scurt timp în Franţa. "Unii au făcut chiar de 9 ori într-un an acest drum dus-întors" afirmă Livia Otal, responsabila asociaţiei pentru regiunea pariziană. Acest du-te vino le face însă situaţia - mai ales cea sanitaro-medicală - şi mai precară. "Expulzările cu repetiţie provoacă o ruptură a îngrijirilor medicale şi împiedică orice politică de prevenţie" se poate citi în raportul ONG-ului francez.
Sănătatea romilor devine astfel "alarmantă" mai scrie Médecins du Monde. De exemplu, doar 70 la sută dintre copiii sub doi ani sunt vaccinaţi împotriva difteriei, a tetanosului şi a poliomelitei - un vaccin triplul, obligatoriu pentru francezi. Procentul de protecţie împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei scade la 55 la sută din populaţia romă în timp ce francezii sunt vaccinaţi în proporţie de 90 la sută.
În sfârşit, dacă vaccinarea împotriva tuberculozei nu mai e obligatorie la francezi, ea este recomandată migranţilor şi celor care trăiesc în condiţii foarte modeste. Or, în cazul romilor, nu sunt nici măcar unul din doi vaccinaţi împotriva bacilului Koch, avertizează Médecins du Monde. O asociaţie care insistă şi pe costul mic al unei campanii de vaccinare.
"Un vaccin anti-rujeolă-robeolă-orei