Din ce în ce mai mulţi bărbaţi suferă de tulburări alimentare din cauza preocupării excesive pentru felul în care arată. Societatea modernă îi presează pe bărbaţi să ţină pasul cu femeile în privinţa aspectului fizic. Ei ajung să fie diagnosticaţi cu tulburări specifice doamnelor, ca anorexia.
Andrei B., în vârstă de 23 de ani, merge la sală de patru sau chiar de cinci ori pe săptămână. Vrea să aibă un corp bine lucrat. Fiecare şedinţă de „tras de fiare" înseamnă o oră, cel mult o oră şi jumătate.
„Acum nu mai e suficient, ca bărbat, să fii deştept şi amuzant. Tipele vor mai mult. Vor să arăţi bine", crede el. „Poate că e normal. Dacă ele trebuie să arate bine, să fie slabe, să aibă musculatura conturată frumos, mi se pare logic să ridice aceleaşi pretenţii şi în cazul meu."
Despre regimul alimentar pe care-l urmează, Andrei se lasă cu greu convins să vorbească. În cele din urmă, admite că nu mănâncă după voia inimii sale. Când constată că a pus chiar şi câteva sute de grame, nu se mai atinge de mâncare după ora 18.00 nici în ruptul capului. De pâine nici nu încape vorbă. De fapt, de făinoase, în general, spune el. Nu ia suplimente nutritive. „Consider că nu-ţi fac bine şi nici nu vreau să mă aleg cu vreo dependenţă", adaugă tânărul.
Nu crede că va ajunge vreodată să sufere de anorexie, chiar dacă, uneori, după ce nu se hrăneşte corespunzător, nu prea mai are chef să mănânce. A citit despre astfel de cazuri. „Eu, unul, n-am auzit să existe şi la noi, dar pe-afară sunt tot felul de ciudaţi. Nu vreau să ajung aşa. Vreau doar să arăt bine. Asta se cere", conchide el.
Teama de bătrâneţe
Dan are 45 de ani şi spune că, la această vârstă, organismul lui „simte fiecare lună ce trece". Dacă în urmă cu 10-15 ani, după un concediu în care punea câteva kilograme bune, reuşea să slăbească rapid şi fără eforturi prea mari, acum, lucrurile