În timp ce liderii Alianței pentru Integrare Europeană au tărăgănat semnarea unui acord, reprezentanții din teritoriu au călcat strâmb și au bătut palma cu comuniștii.
După alegerile locale din 5 iunie, Alianța pentru Integrare Europeană deținea, cel puțin teoretic, majoritatea în 27 de raioane. Liderii de la Chișinău au promis atunci că vor semna un acord de constituire a AIE în teritoriu, care va stabili principiile de formare a coalițiilor în raioane. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg. În timp ce fruntașii de la centru s-au certat ba de la fabrica de pâine, ba de la cazinouri și au dat vina unii pe alții că tergiversează semnarea documentului, reprezentanții locali ai celor trei partide au făcut propriile socoteli și s-au combinat în tot felul de coaliții pestrițe, obținând doar 21 de raioane.
La Anenii Noi și Florești, bunăoară, au fost aleși președinți de raioane comuniști cu ajutorul consilierilor democrați, care au fost ulterior excluși din partid. Votul PD-PCRM s-a atestat și la Fălești și Ștefan Vodă. Liberal-democrații au votat împreună cu comuniștii la Edineț, Briceni, Sângerei și Criuleni. Chiar și cei mai înverșunați anticomuniști, liberalii, au „păcătuit" la Rezina, Căușeni, precum și la Ialoveni, singurul raion cu președinte ales din partea PL.
Click aici să vezi cum arată noua hartă a culorilor politice din raioanele Republicii Moldova
În unele cazuri, fracțiunile democrate s-au boicotat între ele și s-au acuzat reciproc de trădare. Au fost însă și „cazuri fericite", cum ar fi Soroca și Râșcani, unde consilierii AIE au semnat propriile acorduri de colaborare pentru următorii patru ani. În alte raioane, „aliații" au reușit să atragă de partea lor comuniștii pentru a-și vota reprezentanții, așa cum s-a întâmplat la Taraclia și Orhei.
Cele mai multe raioane au revenit Partidului Liberal Democrat din Mold