Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri Interne, a anunţat rezultatul analizei măsurilor impuse în aprilie de Italia și Franța la graniţele interne UE sub presiunea imigranţilor din nordul Africii.
Italia a oferit imigranților sosiți din Tunisia în urma revoluțiilor primăverii arabe drept de circulație liberă în toate statele member Schengen, măsură la care Franța a răspuns prin reintroducerea unor controale la granița cu Italia pentru a preveni răspândirea imigranților tunisieni pe teritorial francez.
Deși cele două țări au acționat în conformitate cu legea comunitară, Comisia neputând să le sancționeze printr-o procedură de infringement, comisarul Malmström a atras atenția acestora că atitudinea lor este "împotriva spiritului Schengen".
Declarația lui Malmström urmează unei analize detaliate a controalelor impuse de Franța și a măsurilor de liberalizare a circulației pentru tunisienii sosiți ilegal în Lampedusa, în urma revoluției din țara lor.
"Dacă privim situația dintr-un punct de vedere formal, oficial, putem spune că pașii luați de autoritățile franceze și italiene se încadrează în regulile UE," a spus Malmström.
"Cu toate acestea, regret că trebuie să spun acest lucru, dar acțiunile lor nu au respectat spiritul regulilor Schengen," a mai spus comisarul.
Regulile Schengen nu prevăd, momentan, în ce condiții se pot reintroduce controale la graniță, dar Malmström a sugerat ca, în astfel de situații, statele membre trebuie să respecte principiile UE.
Danemarca a reintrodus controale în ciuda criticilor venite pe toată linia de la Bruxelles.
În luna mai, Parlamentul European a cerut Danemarcei să nu aprobe reintroducerea controalelor permanente la frontier și a recomandat Comisiei să nu accepte măsura. Ministrul danez al Finanţelor, Claus Hjort Frederiksen, a anunțat, pe 11 mai, că Danemarca va reintroduc