Autorităţilor de control li s-a pus pata pe muncitorii „fără acte" care încasează şi indemnizaţie de şomajsau pensieNoul Cod al Muncii, care impune monitorizarea asiduă a zilierilor, mai ales a celor din agricultură, nu poate fi pus în aplicare.
Legea care a intrat în vigoare la începutul lunii mai reglementează ferm raportul dintre persoanele care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru persoane juridice beneficiare ale lucrărilor, persoane juridice care vor trebui să întocmească registrul de evidenţă a zilierilor în scopul ţinerii evidenţei acestora.
DEPĂŞIŢI DE SITUAŢIE
Potrivit legii, după cum a precizat inspector şef adjunct Alexandru Munteanu din cadrul ITM, activitatea desfăşurată nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Aceste drepturi se plătesc opţional.
Din această cauză, persoanele care sunt înregistrate ca şomeri sau pensionari nu pot fi depistate dacă lucrează şi ca zilieri.
În şedinţa Comisiei de Dialog Social care a avut loc ieri, unul dintre reprezentanţii sindicatelor, Dumitru Sişu, preşedinte al CSDR Brăila, a declarat că există destule cazuri de zilieri care figurează şi ca şomeri în evidenţele AJOFM. Reprezentanţii AJOFM şi Administraţiei Finanţelor Publice au confirmat că pot exista astfel de cazuri aproape imposibil de depistat la timp.
Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.