Comisia Medicala de Contestatii din cadrul Casei de Pensii Iasi, intocmita pentru solutionarea contestatiilor impotriva deciziilor asupra capacitatii de munca pentru pensionare, si-a inceput activitatea vineri, 22 iulie. Atunci a avut loc prima sedinta, in care au fost analizate 25 de cazuri. In 14 situatii s-a mentinut decizia initiala a cabinetelor de expertiza din cadrul Caselor de Pensii, iar pentru opt persoane Comisia a modificat gradul medical de incadrare de la 0 la 3 si de la 3 la 2. Pentru o persoana care suferea de o boala psihica rezolvarea contestatiei a fost atribuita Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM) Bucuresti, cazurile de boli psihice nefiind de competenta Comisiei Regionale. Restul de doua cazuri nu intrau sub incidenta Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, si nu au fost dezbatute.
Prin Ordinul 869 din 9 iunie 2011 al Casei Nationale de Pensii Bucuresti, s-a descentralizat solutionarea contestatiilor impotriva deciziilor capacitatii de munca, fiind infiintate comisii pe regiuni ale tarii. Cea de la Iasi rezolva contestatiile venite din judetele Iasi, Vaslui, Suceava, Bacau, Botosani si Neamt. Daca un medic expert al asigurarilor sociale, membru al Comisiei, a emis o decizie medicala asupra capacitatii de munca ce a fost contestata si apoi adusa spre solutionare, respectivul doctor trebuie inlocuit de un membru supleant la solutionarea contestatiilor. Presedintele comisiei din Iasi este doctorul Carmen Lungu.
Vineri au fost analizate si solutionate cazuri vechi, din ianuarie si februarie 2011, din totalul de 144 de contestatii inregistrate momentan in cele sase judete, au fost reprogramate persoanele care nu s-au prezentat si s-a oferit consultanta pentru noii depunatori de contestatii, cu privire la analizele medicale si actele de care vor avea nevoie cand