Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,15%, în linie cu bursele externe, însă într-o piaţă în care prudenţa celor mai mulţi investitori a limitat lichiditatea la 19,5 milioane lei, sumă din care mai mult de jumătate a fost asigurată din nou de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede că cei mai mulţi investitori sunt prudenţi şi aşteaptă să afle cum se va rezolva situaţia majorării plafonului de creditare al SUA, deoarece acest fapt poate influenţa evoluţia pieţelor financiare la nivel global.
"Am putea asista la unele mişcări, odată cu apropierea datei de 2 august, când este data limită pentru majorarea plafonului SUA, şi odată cu publicarea rezultatelor financiare pe al doilea trimestru, dar nu mă aştept ca aceste mişcări să fie de amploare", a declarat Morariu.
Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,39%. Ascensiunea indicelui BET-NG a fost determinată de acţiunile Transgaz (TGN) şi Rompetrol Rafinare (RRC), care au crescut cu 0,57% şi, respectiv, cu 2,21%.
Pe de altă parte, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,66% sub închiderea de luni.
Indicele extins al burseri, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv titlurile SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, a consemnat un recul de 0,4%. "Îmi este greu să zic ce ar putea creşte interesul pentru bursă. Poate doar calmarea pieţelor externe şi intrarea pe piaţa din România a unor investitori externi de calibru, care să crească volumele de tranzacţionare. În lipsa unor investitori de calibru nu mă aştept ca publicarea rezultatelor financiare la jumătatea anului să aducă un plus de lichiditate şi volatilitate. Poate doar în ipoteza în care unii emitenţi ar surprinde pia