Dacă de pe vremea vechiului regim, în faţa restaurantului Corona se adunau circa 60 de lăutari şi cântăreţi, acum mai sunt doar 5-6. Înainte, la „Bursa Nunţilor” se tranzacţionau lăutari, fiecare formaţie oferind mai mult pentru a aduce nuntaşilor cei mai buni muzicanţi. În zilele noastre, lăutarii „tranzacţionează” nostalgii, căci nunţi nu prea mai sunt.
Precum miresele după miezul nopţii, majoritatea nunţilor au fost furate de „muzicanţii mecanizaţi”, adică de disk-jokey.
Nici nunţile nu mai sunt ce-au fost... De când au păşit în era tehnologiei, lăutarii, instrumentiştii şi rapsozii sunt din ce în ce mai rari pe la nunţi. În Braşov existau înainte de revoluţie peste 60 de menestreli care animau nunţile petrecerile localnicilor, fie că erau nunţi, fie botezuri. Se adunau toţi, în fiecare marţi şi joi, în faţa restaurantului Coroana, pe strada Republicii. „Bursă era înainte, a existat cândva, până în ‘85 - ’90. Acum e pe cale de dispariţie. Noi ne mai întâlnim, mai schimbăm nişte glume. Trăim din amintiri practic. Noi ne adunam aici şi, dacă aveam nuntă, mai luam pe unu – pe altul cu mine. De regulă ne ştim, fiecare are trupa lui, are orchestra lui”, ne-a declarat Constantin Stravrod, instrumentist.
Din 60 au mai rămas 5-6
Marţea aceasta am mai găsit doar două persoane - Constantin Stravrod si Ionel Bacalu. Stavrod este un muzicant polivalent – cântă la orice îi pui în mână. Şi o face bine. Toţi din această industrie îl cunosc: vine la nuntă cu o ladă întreagă de instrumente – chiar şi cimpoi - şi le cântă pe toate în timpul petrecerii. Bacalu zdrăngănea la chitară şi le zicea din voce. Sunt doar ei doi şi nu mai au pe cine să tranzacţioneze. Nu mai au nici de ce: laptopul şi mixerul din mâinile dj-ilor le-au furat pâinea. „Treaba e simplă: a apărut muzica mecanică, care domină piaţa. Mai cântăm şi noi la o mireasă, sau cum mai pică.