Astronomii de la NASA cred că au descoperit o sondă lunară prăbuşită la sfârşitul anilor '60 pe suprafaţa satelitului natural al Pământului. Sonda Lunar Orbiter 2, având ca obiectiv cartografierea Lunii pentru a uşura misiunea aselenizării, a realizat ceea ce avea să fie cunoscută drept "fotografia secolului (n.r. trecut)", se relatează pe pagina oficială a sondei care a făcut descoperirea, Lunar Reconnaissance Orbiter.
Lunar Reconnaissance Orbiter, sonda trimisă pe orbita Lunii pentru a căuta depozite de gheaţă sau terenuri de aterizare unde energia solară este disponibilă tot timpul anului, a reuşit să capteze o serie de imagini care ar putea elucida misterul sondei dispărute în 1967.
Sonda Lunar Orbiter 2 a avut misiunea de a găsi locuri de aterizare pentru misiunile Apollo. Din pricina tehnologiei mai puţin performante a vremii, LO2 nu a reuşit întru totul să cartografieze suprafaţa satelitului, ceea ce a dus la dificultăţile misiunii Apollo 11. Pilotul automat a încercat aselenizarea într-un loc periculos, astronauţii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin fiind nevoiţi să execute o aterizare manuală periculoasă, de la doar 121 de metri de suprafaţa Lunii. Cu toate acestea, LO2 a ajuns celebră graţie unei imagini a craterului Copernicus, imagine considerată "fotografia secolului (n.r. trecut)".
Fotografia a fost realizată în anul 1967, înainte ca astronauţii NASA să decidă prăbuşirea intenţionată a sondei pe suprafaţa Lunii. Mai jos puteţi vedea imaginea captată de Lunar Reconnaissance Orbiter, despre care cercetătorii spun că ar ilustra locul unde s-a prăbuşit sonda. "Modelul în formă de fluture indică o coliziune la un unghi mic", se arată pe site-ul misiunii.
Astronomii de la NASA cred că au descoperit o sondă lunară prăbuşită la sfârşitul anilor '60 pe suprafaţa satelitului natural al Pământului. Sonda Lunar Orbiter 2, având ca obiectiv