În urmă cu câteva zeci de ani, nutriţioniştii spuneau că surplusul de kilograme este provocat de cantitatea de grăsime pe care o includem în dieta zilnică. Total greşit, după cum arată noile reguli în materie de nutriţie, mai ales că numărul persoanelor obeze s-a dublat în ultimii trei decenii. Specialiştii în nutriţie, citaţi de Yahoo Health, au realizat o listă a obiceiurilor care te îngraşă.
● Alegi alimente care au un conţinut scăzut de grăsimi. Oricât ar părea de ciudat, grăsimile fac parte dintr-o dietă echilibrată. Grăsimile furnizează organismului acizi graşi esenţiali - Omega 3 şi Omega 6, pe care organismul nu îi poate sintetiza, dar îi sunt necesari pentru o serie de procese. De asemenea, grăsimile au şi rolul de a ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile - A, D, E şi K din alimente. Potrivit nutriţioniştilor, fără grăsimi, aceste vitamine absolut necesare pentru organism nu se asimilează în cantitate suficientă. Grăsimile nesaturate, numite grăsimi "bune", pot fi mononesaturate (uleiul de măsline) sau polinesaturate (uleiuri vegetale de rapiţă, de in, de floarea-soarelui, de porumb), în funcţie de tipul de acizi graşi care predomină în compoziţia lor. O categorie importantă de grăsimi polinesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale, care conţin acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6. Aceşti acizi sunt implicaţi în reglarea tensiunii arteriale, în coagularea sângelui, în contracţia musculară şi, în plus, ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar, spun specialiştii în nutriţie.
● Te înfometezi. Experţii spun că atunci când mânancăm rar, sucurile gastrice care se secretă la anumite intervale de timp vor afecta atât sistemul digestiv, cât şi absorbţia alimentelor. Experţii spun că scăderea glicemiei, apărută din cauza faptului că mâncăm prea rar, va afecta pancreasul, iar metabolismul nu va mai avea capacitatea de a arde grăsimile.