La nivelul judeului Iaşi, doat 173 de bolnavi de hepatita B şi C beneficiază de tratament, în timp ce alte peste 500 de persoane cu această afecţiune se află pe lista de aşteptare.
Ziua Mondială de luptă împotriva Hepatitei sărbătorită pe 28 iulie a scos la iveală date sumbre pentru judeţul Iaşi. Numărul persoanelor care suferă de hepatită cronică de tip B sau C depăşeşte media pe ţară unde incidenţa este de 3-5%.
„Este o boală tăcută şi oarbă, nu are simptomatologie în fazele iniţiale şi în momentul în care se depistează, de cele mai multe ori din greşeală, când se duce să doneze sânge ori prin nişte analize, găseşte deja faza terminală a bolii, când nu se mai poate face nimic. În România este un procent destul de semnificativ, hepatita B este pentru 3-5% din populaţie şi hepatita C pentru în jur de 3%. Din surse neoficiale, procentul este mult mai mare. Judeţul Iaşi este fruntea, îmi pare rău să o spunem, dar prevalenţa hepatitei în judeţul Iaşi este mult mai mare decât media pe ţară", spune Galia Eremia, reprezentant APAH-RO, filiala Iaşi.
Probleme semnificative sunt înregistrate în special când vine vorba de tratament.
La nivelul judeţului Iaşi, din datele furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi (CAS), 173 de persoane beneficiază de tratament, iar aproape de patru ori mai multe se află pe lista de aşteptare.
„Tratamentul existent cu Interferon ne dă probleme foarte mari având în vedere fondurile care se alocă acestui flagel", mai spune Galia Eremia.
Şeful CAS susţine însă că uneori banii sunt „risipiţi" pe bolnavi care nu mai au nicio şansă de vindecare. „În medie, pe an, tratamentul unui bolnav de hepatită costă 72.000 de lei. De multe ori banii sunt daţi degeaba pentru că pacienţii nu se mai vindecă. Pentru a acoperi toată lista de aşteptare de la Iaşi ne-ar trebui aproximativ 500.000 de lei pe lună în plus", spune I