După prima etapă de admitere la Universitatea „Dunărea de Jos", au fost ocupate 1.500 de locuri fără taxă din cele 1.855 scoase la concurs. 120 din locurile la buget rămase neocupate sunt la Facultatea de Mecanică. Decanul acestei facultăți crede că de vină pentru lipsa de candidați sunt rezultatele mizerabile de la Bacalaureat. La inginerie mecanică s-a intrat și cu media de 5,50.
„Cei care poate au luat o notă mai mică la BAC, nu înseamncă că nu sunt pasionați de tehnică sau nu au abilități de ingineri. Absolvenții care au picat la prima sersiune de Bacalaureat, vor susține la toamnă examenele și vor veni să ocupe locurile care acum sunt libere", a declarat Cătălin Fetecău, decanul Facultății de Mecanică.
Concurența în toamnă va fi de 2, 2 pe loc, a prognozat Fetecău, care îi asigură pe potențialii candidați că, în străinătate, dar și în judeţele din sudul Moldovei, sunt destule locuri de muncă pentru ingineri.
„80 la sută din cei care termină facultatea noastră se angajează în decurs de un an de la absolvire. Inginerii sunt solicitați pe șantierele navale, iar odată cu ieșirea din criză, firmele străine vin tot mai des să recruteze tineri specialiști de la noi. Chiar recent a fost o selecție pentru Dubai", a adăugat Fetecău.
Nici la Metalurgie sau Automatică și Calculatoare nu s-au înghesuit candidaţii. La fiecare din aceste facultăți au rămas libere câte 56 de locuri. Cele mai căutate specializări s-au dovedit a fi cele de la Medicină, Litere și Educație Fizică, unde au fost ocupate toate locurile subvenționate.
La Facultatea de Educație Fizică și Sport au fost admiși 52 de studenți la buget și 128 cu taxă. „Suntem populari pentru că pregătim specialiști în domenii din ce în ce mai căutate. Este vorba de instructori de aerobic sau fitness. Tot mai des persoanele cu venituri mari își angajează instructor privați de gimna