Datoriile pentru lucrările neachitate de poliţie sunt de aproape o jumătate de milion de lei. Instituţia medicală a ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti nici măcar facturile la curent şi consum de apă.
Neachitarea rapoartelor de medicină legală a devenit o obişnuinţă pentru poliţia română. Problemele pe care le cauzează aceste sume datorate, care în decursul ultimilor ani au fost mereu consistente, sunt numeroase. Specialiştii în medicină legală din Timişoara se plâng, în primul rând, că nu îşi mai pot permite să cumpere substanţele necesare în laboratoare, fără de care expertizele solicitate de oamenii legii sau de alte persoane nu pot fi realizate.
Mai nou, aceştia au greutăţi în a-şi achita chiar şi banalele cheltuieli curente, precum facturile de energie electrică sau consumul de apă de la sediul Institutului de Medicină Legală din Timişoara. „Contravaloarea lucrărilor efectuate şi înaintate poliţiei reprezintă aproximativ 500.000 de lei, bani care nu au fost achitaţi până în prezent. Este vorba despre diferite expertize medico-legale privind cazuri de decese sau agresiuni”, a declarat Alexandra Enache, şefa institutului. Potrivit acesteia, dificultăţile înregistrate în colaborarea cu oamenii legii nu sunt chiar noutăţi, problemele persistând în ultimii trei ani. „Noi în curând nu vom mai avea de unde să ne acoperim materialele consumabile de laborator, adică numeroasele substanţe necesare pentru efectuarea expertizelor. Mai mult, dacă aceste datorii nu vor fi achitate, ne vom afla în situaţia jenantă de a nu ne putea plăti facturile curente la utilităţi, de exemplu energia electrică şi apa”, a precizat Enache. Specialiştii nu au refuzat până acum să execute lucrările solicitate de poliţie, însă se tem că nu vor mai putea continua multă vreme în aceeaşi manieră.
„Primim mereu promisiuni că sumele restante vor fi plătite. Ult