Cu doar o săptămână rămasă până la termenul limită de 2 august, până la care republicanii şi democraţii trebuie să cadă de acord privind majorarea plafonului datoriei publice a Statelor Unite, situaţia este în continuare una foarte tensionată.
Nici republicanii şi nici democraţii nu vor să renunţe la propriile propuneri privind felul în care gradul de îndatorare al SUA ar urma să fie majorat, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
În timp ce democraţii, prin vocea preşedintelui Barack Obama, susţin că este nevoie şi de majorarea anumitor taxe, nu doar de tăieri de cheltuieli, republicanii refuză din start orice înăsprire fiscală. La începutul acestei săptămâni a avut loc o nouă rundă de discuţii între reprezentanţii celor două partide, condusă de către preşedintele american.
Obama: poporul american nu a votat pentru o conducere disfuncţională
"Poporul american poate că a votat pentru un o conducere a statului care este divizată politic, dar nu a votat pentru o conducere disfuncţională", a declarat preşedintele american, citat de Huffingtonpost.
"Este un joc periculos pe care nu l-am mai jucat până acum şi nu ne permitem să-l jucăm în acest moment", a adăugat el, la finalul discuţiilor dintre cele două partide.
În ceea ce priveşte propunerea republicanilor, de a ridica plafonul maxim de îndatorare al SUA suficient cât să amâne un eventual moment al intrării în incapacitate de plată, preşedintele american a declarat, sec, că acest lucru "nu rezolvă problema".
Eşecul negocierilor, care au început încă de acum câteva luni, nu a provocat panică în rândul investitorilor, dar nici nu avea cum să fie bine primit, scrie Reuters.
Bursele s-au înroşit, dolarul a pierdut din nou teren faţă de principalele valute de circulaţie internaţională iar preţul aurului a continuat să crească. Deşi aproape nici un investitor nu crede