Fondurile de investiţii americane din familia Firebird cer societăţilor de investiţii financiare (SIF) să facă demersurile necesare ca Erste Bank, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române, să listeze BCR la Bursa din Bucureşti. Lui Erste îi expiră în această toamnă păsuirea de a îndeplini această condiţie stabilită la privatizare.
Leo Overseas Ltd. şi Clairmont Holdings Ltd, din grupul de fonduri de investiţii Firebird, nu sunt decât iniţiatorii acestui demers menit să pună o presiune suplimentară a de fapt asupra Erste Bank. Erste Bank a amânat cât de mult a putut sub toate pretextel listarea BCR, nefiind o adeptă a acetei operaţiuni. Erste a delistat, în Cehia, o bancă după ce a preluat-o.
Cele cinci SIF-uri deţinîmpreună circa 30% din acţiunile BCR, fără votul lor Erste nu poate lua decizii strategice pentru BCR şi, de aceea, în spatele uşilor închise, se duce o luptă surdă pentru aceste voturi.
Cele două fonduri de investiţi iamericane au trimis către cele cinci SIF-uri, „cereri semnate alături de alţi acţionari ai" acestora, prin care solicită împuternicirea oficială a administratorilor societăţilor de investiţii „să exprime un vot pozitiv, în favoarea listării BCR pe piaţa reglementată operată de BVB", potrivit unui comunicat al casei de avocatură Duţescu şi Asociaţii, care reprezintă Grupul Firebird în România.
Fondurile Firebird sunt unele dintre cei mai mari investitori pe piaţa românească de capital, cu o expunere de zeci de milioane de euro, chiar şi după vânzările dinultima perioadă. Americanii deţin între 0,6 şi 0,7 % din acţiunile fiecăreia dintre cinci SIF-uri.
„Vrem o dezbatere transparentă a argumentelor şi o decizie justă în privinţa Băncii Comerciale Române" a declarat Cristian Duţescu, partener coordonator al casei de avocatură Duţescu şi Asociaţii, pentru MONEY.ro.
În faţa semnelor directe sau indirecte