DNA cere arestarea mai multor profesori gălăţeni care au încercat să distrugă probe din dosarul fraudei la Bacalaureatul din 2010. Directoarea liceului particular gălăţean „Dimitrie Cantemir“, Maria-Elena Onu, este acuzată de DNA că a făcut o afacere din fraudarea examenului de Bacalaureat.
Maria -Elena Onu, dar şi fiica sa, Roxana, avocată în Capitală, au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie, alături de cinci profesori supraveghetori şi membri ai comisiei de corectură şi de 10 absolvenţi de liceu. Mâine, Curtea de Apel Bucureşti va decide dacă îi arestează pe Maria-Elena Onu, pe fiica sa, Roxana, dar şi pe unul dintre candidaţii care au dat mită pentru a promova examenul de Bacalaureat, în 2010. Aceştia sunt judecaţi în libertate, însă sunt acuzaţi că ar încerca să influenţeze martori şi să distrugă probe pentru a scăpa de ancheta penală.
Elevii, instruiţi în curtea liceului
Maria-Elena Onu a cerut 166.000 de lei (40.000 de euro) unui număr de 28 de absolvenţi ai Liceului „Dimitrie Cantemir", pentru a interveni pe lângă profesorii care se ocupau cu organizarea BAC-ului, sesiunea iunie 2010. Probele la care elevii erau nepregătiţi erau cele scrise la Limba şi literatura română, Istorie şi Geografie. Directoarea s-a întâlnit cu absolvenţii, la 27 iunie 2010, în curtea liceului şi i-a învăţat cum să fraudeze examenul. Fiecare elev trebuia să aibă la el între 10 şi 20 de lei, bani care urmau să fie daţi supraveghetorilor „pentru ca aceştia să dea dovadă de indulgenţă şi să-i lase să se inspire unul de la altul sau din materiale de tip copiuţe". În situaţia în care nu ştiau subiectele, iar supraveghetorii erau exigenţi, elevii au fost învăţaţi să nu dea foile de examen albe şi li s-a spus să scrie enunţul subiectului de mai multe ori, pentru ca din cele patru pagini să fie scrise cel puţin trei. Elevii au fost învăţaţi să memoreze u