Clienţii care s-au împrumutat în franci elveţieni au fost afectaţi de deprecierea leului în faţa monedei elveţiene, dar refinanţarea printr-un credit în altă valută nu este neapărat cea mai bună soluţie, afirmă Johann Lurf, preşedintele Volksbank, una dintre băncile locale care au vândut puternic credite în această monedă exotică înainte de criză.
"Oferim şi refinanţare în altă valută clienţilor cu franci elveţieni, dar nu promovăm în masă această soluţie. Francul este prea apreciat în acest moment şi într-un timp rezonabil cursul se va întoarce la un nivel mai scăzut", spune bancherul austriac.
Creditele în franci elveţieni au fost promovate agresiv de mai multe bănci în anii de boom datorită dobânzilor mai mici, dar ulterior clienţii s-au trezit că au de plătit rate din ce în ce mai mari din cauza aprecierii monedei elveţiene cu 70% în faţa euro şi implicit a leului în ultimii patru ani.
Volksbank a fost una dintre primele bănci care au lansat credite în franci elveţieni, în 2006. Ultimele date disponibile arată că banca avea în portofoliu finanţări în franci elveţieni de echivalentul a 1,3 miliarde de euro, adică jumătate din totalul împrumuturilor acordate pe plan local în această valută.
Brokerii de credite spun că mulţi dintre clienţii care solicită în prezent refinanţarea unui credit ipotecar au împrumuturi în franci elveţieni, dar numai o mică parte se mai încadrează la o refinanţare din cauza scăderii valorii garanţiei.
Aprecierea francului faţă de momentul în care a fost acordat creditul face şi mai dificilă refinanţarea: de exemplu, un client care a luat un împrumut în franci de echivalentul a 50.000 de euro în 2007 ar trebui să împrumute după patru ani de rate circa 60.000 de euro pentru a rambursa creditul vechi. Lurf spune că Volksbank nu va miza, în general, pe refinanţările de credite, chiar dacă aceasta a fost una di