KFOR, misiunea NATO din Kosovo, de la frontiera cu Serbia a luat măsuri şi şi-a multiplicat patrulele, pentru a evita incidente în zonă. Situaţia s-a tensionat în ultimele 48 de ore, după o decizie contestabilă a autorităţilor de la Pristina, care au impus un embargo produselor din Serbia.
Tensiunile apărute luni şi exacerbate marţi au fost provocate de decizia autorităţilor din Kosovo de a-şi desfăşura forţele poliţieneşti în două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.
Invocând un diferend vamal cu Belgradul, kosovarii vor să impună un embargo comercial pe produsele sârbeşti, o iniţiativă criticată de Uniunea Europeană. E pentru prima dată de la autoproclamarea independenţei în 2008 când Pristina încearcă să-şi impună suveranitatea în acest sector sensibil, populat în majoritate de sârbi.
Operaţiunea de preluare a controlului celor două puncte de trecere a frontierei, eşuată parţial a fost ordonată de premierul kosovar, Hashim Thaci, care dorea astfel "să întărească suveranitatea statului". Serbia critică embargoul impus de Kosovo
Autorităţile de la Belgrad au denunţat însă vehement "o iniţiativă unilaterală ce nu urmăreşte decât să provoace populaţia sârbească".
Pristina şi-a justificat dorinţa de a impune un embargo pe importul de produse sârbeşti în Kosovo prin faptul că şi produsele kosovare sunt sub embargo în Serbia şi asta de la independenţa autoproclamată de acum trei ani.
Serbia consideră mai departe Kosovo drept provincia sa sudică şi refuză, e adevărat, orice import de produse kosovare, care este însoţit de indicaţii ce se referă la un stat kosovar independent.
Sub auspiciile Uniunii Europene, cele două părţi s-au angajat de mai multe luni într-un dialog ce se aseamănă, însă, pentru moment cel puţin, cu unul între doi surzi.
KFOR, misiunea NATO din Kosovo, de la frontiera cu Serbia a luat