Intercapital Investment Management evalueaza, in premiera, indicii BET, BET-C, ROT-X, BET-XT, folosind doua metode de evaluare: una care porneste de la relatia stransa dintre indicatorul P/B (price-to-book) si ROE (return on equity) si metoda FED.
Indicele BET ar trebui sa se aprecieze cu 64%, BET-C cu 19% si BET-XT cu 42,08%, potrivit modelului P/B dezvoltat, cu o pondere de 50% in evaluarea finala si a metodei FED la 7,5% YTM, cu aceeasi pondere si luand in calcul o indeplinire de 80% a estimarilor analistilor conform consensul Bloomberg.
Considerand insuficienta metoda „Sum-of-the-Parts” folosinta de obicei in evaluarea celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), Intercapital Investment Management a dezvoltat un model de evaluare nou in completarea metodei „Sum-of-the-Parts” folosind un pattern observat pe o serie de 372 de observatii saptamanale intre cotatiile CDS Romania EUR cu maturitate la 5 ani si P/VUAN (Cotatie bursiera/Valoarea Unitara a Activului Net), integrand riscul in evaluarea finala a SIF-urilor.
In acelasi timp, modelul explica situatia actuala de la bursa si raspunde la intrebarea: „De ce SIF-urile se tranzactioneaza cu discount?”
“Este impresionant la ce multipli se tranzactionau companiile listate la BVB la inceputul anilor 2000. Media multiplilor P/E si P/B era de 2,24, respectiv, de 0,26 (acestia fiind calculati pe un numar de 33 de emitenti). Daca ne raportam la pietele din jur, situatia nu este chiar obisnuita, pana la finalul anului 2004 indicatorul mediu P/B pe Romania fiind cu mult sub media pietelor din regiune”, se arata in raportul de analiza.
Incepand cu anul 2004, indicatorul P/B s-a apropiat de media pietelor din regiune, insa in cea mai mare parte a perioadei analizate (2000-2011) bursa romaneasca s-a tranzactionat cu discount P/B comparativ cu pietele din regiune.
Doa