Poliţia norvegiană, care a fost criticată pentru intervenţia târzie pe insula Utoya, unde Anders Breivik împuşca oameni fără discriminare, a explicat că elicopterul pe care îl avea în dotare nu mai era operaţional în ultima vreme, din cauza lipsei de mijloace financiare, relatează televiziunea NRK, potrivit NewsIn.
Vineri, în ziua atentatelor, poliţia nu a putut folosi imediat elicopterul din dotare, pentru că angajaţii erau trimişi într-o vacanţă de patru săptămâni. În bugetul de anul acesta, erau prevăzute numai 900 de ore de zbor pe an cu elicopterul.
Abia la şase ore după atentatul din centrul capitalei poliţia a reuşit să se ridice în aer. Între timp, o televiziune deja survola insula Utoya cu un elicopter închiriat şi a putut face fotografii cu suspectul împuşcând tineri.
Elicopterul poliţiei a stat mai mult la sol, în ultimii ani, din cauza lipsei banilor, relevă un raport intern citat de postul de televiziune NRK.
În 2006, elicopterul era în bună condiţie tehnică şi putea fi folosit în orice moment, dacă o permiteau condiţiile meteorologice. După aceea, bugetul poliţiei a scăzut cu până la 26%, iar în 2010 elicopterul a efectuat cu trei sferturi mai puţine ore de zbor decât în 2006, din cauza lipsei banilor şi a personalului.
Poliţia avea, de fapt, două elicoptere. Un elicopter obişnuit şi unul de rezervă, dar anul trecut s-a renunţat la elicopterul de rezervă din cauza banilor.
Atentatele de la Oslo au şocat lumea nu numai prin oroarea lor, dar au pus în evidenţă şi incredibila precaritate a serviciilor de securitate şi a poliţiei norvegiene, ţară care participă la campaniile militare ale NATO din Afganistan şi Libia.
Poliţia norvegiană, care a fost criticată pentru intervenţia târzie pe insula Utoya, unde Anders Breivik împuşca oameni fără discriminare, a explicat că elicopterul pe care îl avea în dotare nu mai era op