Dmitri Medvedev pune piciorul în prag în faţa consumului tot mai mare de alcool din Rusia. Liderul de la Kremlin a semnat o lege prin care comercializarea berii va fi limitată drastic. Noul document care intră în vigoare din 2013 transformă berea din aliment, aşa cum este considerată în prezent, în băutură alcoolică.
Pentru amatorii de bere din Rusia vin vremuri grele. Noua legislaţie va permite doar magazinelor care au licenţă pentru alcool să vândă acest produs. Mai mult de-atât, vânzarea berii va fi interzisă între 11 noaptea şi opt dimineaţa.
Restricţiile nu se opresc aici: în chioşcuri, aeroporturi, în staţiile de autobuz şi benzinării, unde până acum se vindea o treime din întreaga cantitate de bere consumată în rusia, comercializarea ei va fi complet interzisă.
Noua lege a fost adoptată sub presiunea organizaţiilor preocupate de sănătatea socială, care au criticat legislaţia actuală. Potrivit acesteia, berea era catalogată un produs alimentar, pentru că are un conţinut de alcool mai mic de 10%.
Acest lucru permitea vânzarea berii alături de alte băuturi carbogazoase nonalcoolice şi consumarea ei în locuri publice.
De când a devenit preşedinte, Dmitri Medvedev s-a declarat un adevărat adversar al consumului de alcool. Asta în condiţiile în care fenomenul a luat proporţii de neînchipuit în Rusia.
Statistici oficiale arată că în Rusia consumul anual de alcool pur pe cap de locuitor este de 19 litri, adică de două ori mai mult decât nivelul catalogat drept periculos de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Un alt studiu din 2009 arată că excesul de alcool duce la moartea a şase sute de mii de ruşi în fiecare an. În plus, el ar fi responsabil pentru jumătate din cazurile de deces în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 15 şi 54 de ani.
Dmitri Medvedev pune piciorul în prag în faţa consumului tot mai mare