După atentatul de la Oslo şi masacrul de pe insula Utøya, privirile se întorc spre grupurile de extremă dreaptă care se dezvoltă pe Internet. Însă membrii acestora au prea puţine puncte în comun cu neo-naziştii tradiţionali sau mişcările conservatoare extremiste.
Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.
Vezi pe forbes.ro dacă turiştii mai cumpără acum vacanţe în Norvegia sau Mexic?
Nordisk, un forum online al extremiştilor nordici, printre ai cărui membri s-a numărat odată şi Anders Breivick, a ajuns recent la aproximativ 22 000 de membrii activi în ţările nordice. Cu toate că, dintre toţi extremiştii scandinavi, norvegienii sunt cei mai puţin numeroşi (din punct de vedere al utilizării internetului), poliţia din Norvegia a avertizat, într-un raport publicat în luna februarie, despre legăturile intense pe care aceştia le au cu omologii lor suedezi, precum şi cu mişcările de extremă dreapta din Rusia (în principal cu neo-naziştii din Petersburg).
Extremiştii nordici nu au o structura clasică, dar, potrivit Europol, legăturile internaţionale dintre grupurile extremiste sunt mai strânse ca niciodată, cu contacte demarate on-line şi apoi dezvoltate în timpul concertelor trupelor ”white power”, care promovează supremaţia rasei albe.
Xenofobie, cu teme religioase
”Asistăm la un fundamentalism al secolului XXI, care se revoltă împotriva modernităţii nemiloase, afişând o identitate susţinută de crucea creştină, legăturile de sânge germanic, cultul zeului scandinav al războiului, Odin, şi de legendele eroice ale Nibelungilor”, afirmă Ugo Maria Tassinari, expert italian în subiecte privind extremismul de dreapta.
Xenofobia rasistă combinată cu teme religioase este o ”specialitate” a scandinavilor, pe care aceştia au reuşit să o exporte în Italia, precum şi în alte locuri, acolo unde curentul nordic a