Un kilogram de roșii costă în piețele ploieștene 1 leu, adică de cinci ori mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Producătorii sunt în dilemă. Cu un ochi râd pentru că își vând toată marfa de pe tarabă, iar cu un altul plâng pentru că nu își scot banii investiți în culturi.
Anul trecut, în aceeași perioadă, kilogramul de roșii pleca din solariile producătorilor cu prețul de angro de 3,8 lei și ajungea în piețe, la ploieșteni, cu 5 lei. Un preț de cinci ori mai mic față de cel care poate fi văzut zilele acestea la tarabele din oraș. La fel se întâmplă cu castraveții - costă 1-1,5 lei kilogramul, varza 1 leu, ardeii, 2 lei, vinetele 2 lei sau ceapa, care costă 2,5 lei kilogramul.
Producția foarte bună din această vară și prețurile mici au mai multe explicații. „Din cauza suspiciunilor de intoxicație cu e-coli de pe legume, prețurile au picat foarte mult în acea perioadă, astfel încât fermierii nu îi mai puteau vinde nici cu 0,2 bani. Și chiar dacă au mai crescut treptat, ulterior, nici până acum nu au mai putut ajunge la prețurile de acum un an sau doi", ne-a explicat inginerul Marian Marcu, purtător de cuvânt al Direcției pentru Agricultură Prahova.
Un alt motiv pentru care cele 1.200 de hectare cu legume, cultivate în Prahova, pe câmp sau în solarii, au produs legume foarte gustoase și în cantități mari a fost vremea, extrem de prielnică. În 2010, două săptămâni de ploi și temperaturi scăzute au afectat cantități mari de culturi, iar tratamentele aplicate de agricultori au fost tardive.
Producătorii sunt speriați de contabili
În continuare, cele mai productive bazine legumicole din județ rămân zonele Balta Doamnei - Râfov, Olari, Gherghița, iar treburile au început să se miște și la Pucheni. Din comuna Râfov vine și Emilia Nicolae, o producătoare care își vinde singură legumele la Piața Centrală din Ploiești. Altfel, tranzacț