Ideea înglobării Sălajului într-o regiune cu centrul la Cluj le-a trezit amintiri neplăcute celor care au mai trăit această experienţă înainte de 1968. „ADS“ Zalău a iniţiat o dezbatere vizând proiectul de regionalizare a ţării şi a discutat cu un parlamentar, cu factori de decizie din judeţ, istorici şi locuitori ai Sălajului.
Desfiinţarea judeţelor şi crearea a opt mari regiuni, cărora să li se spună tot judeţe, pentru a nu fi nevoie de modificarea Constituţiei, a iscat discuţii aprinse în Sălaj. Mai mult decât pierderea statutului de judeţ, ceea ce pare să-i îngrijoreze cel mai tare pe sălăjeni pare să fie perspectiva apartenenţei la o regiune condusă de la Cluj. Motivul: ei se tem că după „modelul” de dinainte de 1968, capitala regională ar lua toată spuma finanţărilor, rămânând doar resturi pentru celelalte zone ale regiunii.
„Mai bine cu judeţe mai sărace, decât cu unul bogat“
Chiar dacă reprezintă un partid ce a fluturat, destul de des în ultima vreme, cuvântul reorganizare în plan public, udemeristul Seres Denes susţine că Sălajului i-ar fi cel mai bine aşa cum este acum. „Printr-o zonare care ar îngloba şase judeţe, Sălajul ar deveni din nou insignifiant, ca înainte de 1968, când se afla la periferia a trei regiuni, Crişana, Maramureş şi Cluj”, declară deputatul. El mai spune că, inevitabil, într-o astfel de organizare, Sălajul şi, implicit, Zalăul ar avea numai de pierdut. „De când e lumea, oraşele importante au acaparat banii. Să vă dau un exemplu apropiat. Zalăul, fiind municipiu reşedinţă de judeţ, s-a dezvoltat mult mai repede decât Jiboul şi Şimleul, deşi în 1968 erau cam la fel. La fel s-ar întâmpla cu Zalăul într-o regiune mare, în care nu s-ar afla nici măcar în primele 10 oraşe ca şi mărime. De restul oraşelor din judeţ nici nu mai vorbim“, susţine Seres.
Deputatul UDMR a mai spus că decât să facă parte dint