Atunci cand erai copil totul era foarte usor: era un singur fel de lapte, cel de vaca, pe care il beai simplu sau cu cereale. Acum insa, exista numeroase varietati, unele dintre ele neavand nici macar sursa animala si fiind produse din soia, orez sau migdale.
Potrivit Msn, unele variante sunt organice, altele potrivite pentru cei care tin dieta, existand si unele special create pentru cei care au intoleranta la lactoza.
"Multe dintre aceste produse sunt fortifiate cu vitamina D si cele din surse vegetale sunt ideale pentru cei alergici, care acum cativa ani nu se puteau bucura de gustul laptelui", spune nutritionistul Gazzaniga-Moloo, de la Universitatea din California.
Iata cateva tipuri de lapte si ce ofera ele din punct de vedere nutritiv:
Laptele de vaca
Laptele de vaca are cel mai mult calciu si aproape dublul proteinelor din oricare alt fel de lapte. Se gaseste sub diverse forme, inclusiv cu 2 sau 1% grasimi, putand fi consumat si de cei aflati la dieta.
Din pacate, multi oameni au intoleranta la lactoza, ceea ce le cauzeaza dureri abdominale, gaze, balonare sau diaree. Totusi, si acestia pot bea putin peste 100 ml in fiecare zi fara sa experimenteze aceste simptome.
Laptele de soia
Este produs prin uscarea boabelor de soia si fierberea lor cu apa. Este bogat in proteine, calciu si nu are grasimi saturate. Este sarac in calorii si vine cu multiple arome, fiind alternativa perfecta pentru cei cu intoleranta la lactoza.
Din pacate, in unele situatii el poate inhiba absorbtia proteinelor si a mineralelor, ceea ce ii anuleaza beneficiile. "Mai este nevoie de investigatii pentru a fi siguri care este locul lui", explica nutritionistul. Studiile arata ca poate declansa cancerul la san prin activarea unui hormon care produce tumori.
Laptele de capra @N_