Grecia se aşteaptă să pună în practică în august înţelegerea cu băncile prin care acestea, ca parte a celui de-al doilea plan de salvare de la faliment a statului elen, vor schimba o parte din obligaţiunile greceşti pe care le deţin cu titluri cu maturităţi de până la 30 de ani, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Pe parcursul acestui proces, agenţiile de rating vor considera că Grecia se află în default.
În acest schimb, ceditorilor li se vor oferi patru opţiuni, a declarat ministrul adjunct elen al finanţelor Philippos Sachinidis.
"Procesul va începe în august. În următoarele zile vor fi finalizate discuţiile pentru stabilirea detaliilor acestui proces, asfel încât deţinătorii de obligaţiuni greceşti să poată alege din patru opţiuni", a spus oficialul.
Planul de schimbare a obligaţiunilor a fost negociat de autorităţile europene cu Institutul Finanţelor Internaţionale (IFI), cel mai puternic grup de lobby al sectorului bancar.
Oferta institutului implică o participare de 135 ml.d euro a investitorilor privaţi până în 2020. Jumătate din aceştia vor accepta o opţiune care prevede reducerea valorii nominale cu 20%, ceea ce înseamnă scăderea datoriilor greceşti cu 13,5 miliarde euro. Totuşi, în varianta actuală a planului, titlurile pe care Grecia va trebui să le cumpere drept garanţie pentru noile sale obligaţiuni vor creşte datoria statului cu circa 18 miliarde de euro, conform calculelor făcute de jurnalistul Charles Forelle de la The Wall Street Journal. Schimbarea obligaţiunilor va oferi Greciei finanţare pe termen lung la dobânzi relativ scăzute şi va reduce nevoia statului elen de a se finanţa de pe pieţe. IFI împarte planul în patru categorii egale, de 33,75 miliarde de euro fiecare.
Prima opţiune pe care o vor avea creditorii este un schimb de obligaţiuni în care se păstrează valoarea nominală, garantate în între