În „tinereţea revoluţionară“, tânărul Nicolae Ceauşescu a fost în umbra unor ilegaliste experimentate. Şi într-ale politicii, şi-n ale vieţii. Din arhive reiese că Ceauşescu a ucenicit pe lângă Ofelia Manole şi Stela Moghioroş. Peste ani, Stela a fost bună prietenă cu Elena Ceauşescu.
Alături de bărbaţi, în mişcarea comunistă ilegală au activat şi multe femei. În România, şi pretutindeni în Europa, fiicele Evei au ajuns să deţină funcţii importante în partidele comuniste. Practica era în deplin acord cu teoria marxism-leninismului, care-şi propunea să schimbe statutul femeii în societate. În societatea viitorului, imaginată de Marx şi Engels, femeia urma să fie egală cu bărbatul. Fapt deja pus în aplicare în URSS.
A cunoscut şi Nicolae Ceauşescu, în anii tinereţii sale, câteva „glorii" feminine ale mişcării comuniste ilegale. Documentele din arhiva Siguranţei referitoare la activitatea lui Ceauşescu în anul 1935 arată cum a ajuns în preajma unor activiste de frunte.
După o scurtă şedere în casa părintească, tânărul Ceauşescu s-a întors la Bucureşti. În ianuarie 1935, după cum a menţionat în autobiografia existentă în dosarul său de cadre, a participat la conferinţa Comitetului Judeţean UTC. Prezida Ofelia Manole, şefa UTC Bucureşti. Din arhiva Siguranţei se pot afla detalii despre respectiva şedinţă.
Conversaţie cu „Eminescu"
Participanţilor nu li dăduseră anterior detalii, după cum şi-a amintit ulterior ceferistul Vasile Lixandru, zis „ucenicul lui Doncea", prezent la discuţii. Au aflat abia în timpul reuniunii că iau parte la o şedinţă mai specială. Pentru şedinţă, Ofelia Manole închiriase o casă pe strada Caraiman, aproape de Atelierele CFR Griviţa. În afară de Nicolae Ceauşescu, la amintita reuniune au mai participat 18 persoane.
Casa din strada Craiovei nr. 100 din Piteşti, unde se spune că şi-ar fi avut