Aproape 4% din populaţia lumii este afectată de psoriazis, arată statisticile de specialitate. Această maladie a pielii afectează mai ales adolescenţii şi tinerii, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani, deoarece aceştia trec prin transformări hormonale şi sunt mai sensibili din punct de vedere psihic.
Totuşi, afecţiunea poate apărea şi la persoanele mature, fiind cauzată de tulburări de natură endocrină, tulburări de metabolism sau schimbări ale sistemului imunitar.
Mai multe studii au determinat caracterul ereditar al bolii. Astfel, peste 60% dintre pacienţii cu psoriazis au mai avut cel puţin un caz similar în familie. Deşi ereditară, boala nu este contagioasă şi nu se transmite către alte persoane nici măcar la contactul cu sânge infectat.
"Psoriazisul este o boală comună a pielii pentru care, din păcate, încă nu s-a găsit o modalitate de vindecare completă. În practică, pentru majoritatea pacienţilor care dezvolta psoriazis nicio cauză evidentă nu poate fi detectată", declară doctorul Carmen Comănescu, coordonator al clinicilor Psoremiss.
De obicei, lumina soarelui este benefică pentru psoriazis, deşi uneori ea face rău, în special în cazul în care pielea devine arsă. De asemenea, alcoolul şi fumatul pot agrava psoriazisul.
Medicii spun că această afecţiune dermatologică afectează în mod egal atât femeile cât şi bărbaţii şi are o probabilitate de apariţie mai mare la pacienţii care au cazuri în familie.
"Recomandăm tuturor pacienţilor tratamentele naturiste şi ne bucurăm că tot mai mulţi dintre ei au înţeles că un astfel de tratament este mult mai eficient şi mai sănătos pentru corpul şi metabolismul lor", spune dr. Comănescu.
Potrivit specialistului, tratamentul naturist pentru psoriazis se bazează pe folosirea plantelor, a ierburilor şi uleiurilor naturale cu efecte benefice pentru corp. "Plante precum floarea soarelui