În privinţa preţurilor, unităţile moderne de retail sunt uşor depăşite de pieţele agroalimentare, ceva mai ieftine. În schimb, când vorbim despre facilităţile oferite, primele câştigă detaşat. Sursa: VLAD STĂNESCU
Cumpărătorii care studiază atent ofertele supermaketurilor şi ale pieţelor agroalimentare pot face economii serioase, alegând cele mai bune oferte. Dincolo de preţuri, există însă o serie de facilităţi oferite de ambele unităţi de vânzare, care pot face diferenţa. Roşiile pot fi de două ori mai ieftine în pieţele agroalimentare faţă de unităţile de retail modern, potrivit datelor strânse şi centralizate de EVZ. Astfel, preţul acestora este de 1,5 lei/kg în pieţe precum Piaţa Sudului şi Piaţa Crângaşi din Bucureşti, în timp ce la Mega Image, Cora sau Carrefour, cel mai mic preţ este acum de 2,44 lei/kg. De asemenea, vinetele costă în jur de 1,2 – 1,5 lei/ kg în pieţe, iar în unităţile moderne de retail ajung şi la 3,99 lei/ kg (Mega Image).
În rest, între legumele şi produsele studiate, nu există diferenţe majore. Castraveţii costă în jur de 1 leu/kg în pieţe şi circa 1,3 lei/kg în Carrefour. Cartofii au cel mai mic preţ în Piaţa Berceni, 0,8 lei/kg, în timp ce în restul unităţilor sunt aproape 1 leu/kg.
Preţul pâinii este aproape identic. O franzelă normală, de 200 grame, costă 1 leu, în timp ce specialităţile pot ajunge şi la 10 lei. Portocalele au un preţ bun în Carrefour, circa 4 lei/kg, faţă de 7 lei/kg în Piaţa Matache sau 5.69 lei/kg în Mega Image. Vişinele sunt greu de găsit în orice unitate de retail, iar preţul lor este de circa 7-8lei/kg.
Plusuri şi minusuri
Un avantaj pe care îl au supermarket- urile şi hypermarket-urile îl reprezintă promoţiile, în care discount-urile pot ajunge şi la 50%. În pieţe, însă, preţurile se pot negocia, iar dacă prindeţi un vânzător care vrea să plece mai rep