Topul falimentelor a suferit modificari in primul semestru, unele industrii intrand si mai mult la apa, in timp ce altele incep sa iasa usor din ghearele crizei. Afla de ce in unele domenii numarul falimentelor a scazut drastic, in timp ce in altele a crescut si cu peste 50%.
In industria intermedierilor financiare a crescut cel mai mult, respectiv cu 54%, numarul societatilor aflate in diferite stadii de insolventa. Astfel, la sfarsitul primelor 6 luni, numarul societatilor din domeniu aflate in aceasta situatie se ridica la 105, fata de 68 in aceeasi perioada din 2010, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania.
Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor din Romania, a explicat situatia prin faptul ca “nu mai sunt atat de multe tranzactii, iar unele societati s-au orientat catre alte domenii”. El a adaugat ca situatia este la fel de rea si in domeniul consultantei financiare.
Un alt domeniu campion la cresterea numarului de falimente este fabricarea lemnului si produselor din lemn. Numarul societatilor de profil aflate in insolventa a crescut la finele primului semestru cu 44%, pana la peste 400, fata de 280 in aceeasi perioada a anului trecut.
Cristian Rusu, proprietarul magazinelor Casa Rusu, a explicat ca de vina este consumul, care "face victime de la retaileri, pana la producatorul de pal". Daca un jucator din domeniu ia o decizie gresita, atunci aceasta se va vedea repede in rezultatele companiei, a mai spus Rusu.
sursa: Coface
Exista insa si domenii in care numarul falimentelor a scazut puternic. Spre exemplu, in industria usoara numarul societatilor aflate in insolventa s-a injumatatit, pana la 336 de firme. Motivul? Au crescut comenzile, dupa cum a explicat Mihai Pasculescu, vicepresedinte al patronatului din industria usoara, Fepaius.
"In domeniu lucreaza 9.000 de firme, iar cele ca