Nuclearelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie locali, a avut anul trecut un profit net de numai 3,8 milioane de euro, de trei ori mai mic decât cel din 2009, deşi firma a produs aproape 20% din toată "lumina" din România.
Practic, compania a lucrat în 2010 la o marjă de profit de numai 1%, în contextul în care jucători din liga Nuclearelectrica nu ar trebui să coboare sub 20%.
Situaţiile financiare ale companiei pentru anul trecut au fost publicate pe site-ul Fondului Proprietatea, acţionar minoritar al Nuclearelectrica, alături de alte rapoarte ce ţin de activitatea companiei cum sunt cele întocmite de administratori şi de companiile de audit. Publicarea tuturor aceste date este o premieră pentru companiile controlate de stat caracterizate în general prin opacitate când vine vorba de prezentarea indicatorilor financiari. Pe pagina de internet proprie a companiei, raportul pe 2010 nu este încă disponibil. Una dintre cele mai interesante informaţii publicate de Fondul Proprietatea în legătură cu Nuclearelectrica este valoarea imobilizărilor corporale care dă practic o imagine asupra valorii celor mai importante active ale companiei. Centrala nucleară cu Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă era evaluată la finele anului trecut la 1,58 mld. euro, valoarea totală a imobilizărilor corporale ale Nuclearelectrica fiind de 8,26 mld. lei (1,96 miliarde de euro), în creştere cu aproape 2% faţă de începutul anului odată cu punerea în funcţiune a unor active.
Reprezentanţii Fondului Proprietatea explicau recent că Nuclearelectrica este o companie puternic subevaluată, principalul motiv fiind acela că firma vinde aproximativ 70% din tot ceea ce produce pe piaţa reglementată, la nişte preţuri stabilite, numai 30% din electricitate fiind vândută pe piaţa liberă. Dacă ar vinde mai mult pe piaţă liberă, Nuclearelectrica ar putea aju