Arhitecţii propun înfiinţarea unui sector care să cuprindă centrul Capitalei, arhitectul şef al Bucureştiului, Gheorghe Pătraşcu, precizând că aceasta este una dintre concluziile auditului privind dezvoltarea urbană a Bucureştiului din ultimii 20 de ani.
Gheorghe Pătraşcu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că înfiinţarea unui alt sector care să cuprindă centrul Capitalei este una dintre concluziile Auditul Dezvoltării Urbane în Bucureşti 1990-2010.
"Pentru că centrul funcţionează diferit, are alte necesităţi, altă structură urbană, iar sectoarele sunt prea mari. Şi cea mai simplă variantă ar fi un sector central. Există două posibilităţi: ori un sector cu administraţie propire, şi atunci este nevoie de o lege, ori pot fi luate măsuri de organizare, fără a fi un sector separat", a precizat Pătraşcu.
Arhitectul şef al Capitalei a adăugat că în prezent Centrul Istoric face parte din trei sectoare. De asemenea, Pătraşcu a precizat că în toate capitalele europene centrul funcţionează ca un sector separat.
"Deocamdată este doar o propunere, o concluzie a auditului şi poate fi pusă pe ordinea de zi dacă se va discuta reorganizarea administrativă a Bucureştiului", a mai spus Gheorghe Pătraşcu.
Al şaptelea sector ar urma să cuprindă zona din centrul Capitalei delimitată de Bulevardul Iancu de Hunedoara, Şoseaua Ştefan cel Mare, Şoseaua Mihai Bravu, Calea Văcăreştilor, strada Izvorul Rece, Bulevardul Geniului, Şoseaua Grozăveşti, Pasajul Basarab şi Bulevardul Nicolae Titulescu.
Auditul Dezvoltării Urbane în Bucureşti 1990-2010 a fost realizat de asocierea Asociaţia pentru Tranziţia Urbană şi SC Quattro Design SRL. Contractul, în valoare de 227.000 de lei, atribuit în noiembrie 2010, prevedea elaborarea studiului "Audit al dezvoltării urbane în Bucureşti 1990-2010. Definirea unor direcţii de dezvoltare din perspectiva medierii interesului