Ce s-a întâmplat cu italianul de la care au fost confiscate rubinele? De ce nu s-a aflat încă cine este proprietarul nestematelor? De ce nu vrea nimeni să cumpere cele 6.421 de rubine? Sunt câteva întrebări la care „ADS“ Zalău a încercat să le găsească răspunsul.
Povestea rubinelor, care cântăresc aproximativ 1.900 de grame, aflate în posesia Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, este una învăluită în mister. Asta pentru că deocamdată nu se cunoaşte exact provenienţa pietrelor preţioase. Poliţiştii sălăjeni l-au prins în flagrant, în septembrie 2010, pe italianul Massimo Totti (42 de ani) în parcarea de la Troiţă, din centrul Zalăului, în timp ce încerca să vândă, cu ajutorul prietenei lui, Mihaela Apai, o sălăjeancă de 28 de ani, nu mai puţin de 6.421 de rubine.
România, raiul traficanţilor
Italianul deţinea certificate de autenticitate pentru toate rubinele pe care le avea, însă nu avea şi documente de provenienţă pentru ele, motiv pentru care a primit o amendă de 10.000 de lei. Italianul a şi refuzat să le ofere poliţiştilor informaţii despre provenienţa rubinelor. Surse din interiorul poliţiei au arătat pentru „ADS“ Zalău că italianul ar fi un membru al unei reţele extinse de traficanţi de pietre preţioase, însă informaţiile nu au fost confirmate. Cei doi vânzători de rubine au fost bănuiţi că ar fi ajuns în România pentru a prospecta piaţa pietrelor preţioase.
O anchetă serioasă nu s-a făcut însă, niciodată, întrucât în România fapta italianului este o simplă contravenţie. În caz nu a fost deschis niciun dosar, pentru că în Codul Penal nu este prevăzut nici traficul, nici contrabanda cu pietre preţioase. Ordonanţa de Guvern 190 din 2000 prevede că vânzarea pietrelor preţioase, fără ca acestea să fie marcate sau fără acte de provenienţă, se sancţionează cu amendă, între 1.000 şi 50.000 de lei, şi