BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a acordat anul trecut salarii brute totale de 1,7 mil. euro unui grup de şapte persoane din conducere sau cu contribuţii deosebite la business, ceea ce ar reprezenta, în medie, un salariu de 240.000 de euro pe an şi 20.000 de euro pe lună.
Bonusurile de performanţă încasate de cele şapte persoane pentru anul trecut au depăşit 1,2 mil. euro, astfel că remuneraţiile totale ale respectivilor membri din conducere au ajuns la aproape 3 mil. euro, potrivit informaţiilor publicate de bancă.
Acestea sunt primele informaţii detaliate privind schema de bonusare dintr-o bancă de top. În România, salariile nete ale şefilor de bănci sunt cuprinse între 10.000 şi 30.000 de euro pe lună la care se adaugă bonusurile, potrivit informaţiilor disponibile.
În linie cu reglementările europene, banca centrală a decis că bonusurile pentru bancheri trebuie să fie legate de performanţe şi să fie reduse plăţile în numerar. BNR obligă băncile să amâne cu 3-5 ani plata a minimum 40% din remuneraţiile variabile, iar minimum 50% din bonusuri trebuie să fie acordate în acţiuni ale instituţiei sau alte instrumente, conform unui regulament care a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut.
Informaţiile publicate de BCR vizează "remuneraţia membrilor organelor cu funcţie de conducere şi a membrilor personalului ale căror acţiuni au avut un impact semnificativ asupra profilului de risc al instituţiei de credit aferente anului 2010". Remuneraţia totală a celor cu funcţii de conducere a ajuns la aproape 3 mil. euro. Bonusurile anuale totale acordate angajaţilor băncii au fost de 19 mil. euro, echivalând cu 17% din salariile brute. De cele mai multe bonusuri, totalizând 11,7 mil. euro, a beneficiat personalul retail şi corporate din reţeaua teritorială.
Pachetul de recompense al BCR este format din componenta fixă de