Investitorii penalizează acţiunile de la BVB din cauza rentabilităţii mai scăzute faţă de alte pieţe, dar blue-chipsurile par puternic subevaluate în raport cu rentabilitatea lor.
Analiştii de la societatea de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management au realizat o evaluare a bursei de la Bucureşti pe baza relaţiei istorice dintre rentabilitatea companiilor listate şi multiplii la care se tranzacţionează companiile din coşul a 87 de indici din întreaga lume şi au ajuns la concluzia că cel mai mare potenţial îl au companiile incluse în BET, respectiv de 58%.
Potenţialul de creştere se bazează pe faptul că firmele listate vor realiza în proporţie de 80% profiturile estimate în medie de analişti, conform datelor Bloomberg pentru acest an.
Pe de altă parte, indicele BET-C, care include şi acţiunile din eşalonul doi şi trei de pe piaţă, mai puţin rentabile şi interesante pentru investitori, oferă mai puţine perspective de creştere, respectiv un avans de 24%.
Diferenţa provine din faptul că blue-chipsurile de la bursă sunt în general mai profitabile decât celelalte acţiuni cotate pe piaţa de la Bucureşti, cu un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) estimat pentru 2011 de 15,2% la nivelul indicelui BET, faţă de 10,4% la nivelul întregii burse.
"Preturile la care sunt tranzacţionate în prezent acţiunile sunt justificate în cea mai mare parte de profitabilitatea companiilor. Acţiunile listate la BVB sunt subevaluare, însă nu pe cât ne aşteptam. Investitorii penalizează profitabilitatea scăzută a companiilor cotate. Companiile din coşul indicelui BET stau mai bine la acest capitol", spune Andreea Gheorghe, director general al SAI Intercapital Investment Management.
Ea a evaluat companiile de la bursă folosind şi o altă metodă, respectiv modelul FED, care utilizează relaţia dintre randamentel