Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş, cea mai profitabilă companie de stat, a livrat anul trecut 5,513 miliarde de metri cubi de gaze naturale din producţia internă, cu 1% mai puţin decât în 2009.
Principalii clienţi care au beneficiat de gaz metan de la Romgaz sunt grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, care deţine şase combinate de producere a îngrăşămintelor chimice, şi producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO), controlat de un grup de investitori turci.
Cele două grupuri au beneficiat de facilităţi din partea statului care le-au permis să consume doar gaze din producţia internă la producţia de îngrăşăminte chimice până la finele lunii septembrie 2010.
Interagro a primit 1,2 miliarde de metri cubi de gaze, în valoare de 519 mil. lei (123 mil. euro), în condiţiile în care tariful mediu obţinut de Romgaz la vânzarea gazelor din producţia internă a fost anul trecut de 431,3 lei pe mia de metri cubi. Preţul gazelor produse în România este stabilit de autoritatea de reglementare.
Niculae a beneficiat de această facilitate începând din 2009, deşi este cel mai mare datornic al Romgaz. La finele anului trecut producătorul de gaze avea de recuperat de la grupul Interagro creanţe în valoare de 609 mil. lei (142 mil. euro), dintre care pentru suma de 185,5 mil. lei (43,3 mil. euro) erau constituite provizioane.
"Nu mai livrăm către Interagro de circa trei luni din cauza datoriilor", a declarat Lucian Stancu, director general adjunct al Romgaz.
În octombrie 2010 Guvernul a eliminat facilitatea oferită producătorilor de îngrăşăminte, care sunt obligaţi acum să consume şi gaze din import. Tot atunci, Niculae a anunţat că-şi închide combinatele. Ioan Niculae nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
Celălalt mare producător de îngrăşăminte, Azomureş, a cumpărat anul trecut g