Administraţia de la Washington a impus restricţii de călătorie unui grup de 60 de oficiali ruşi suspectaţi că au fost implicaţi în moartea avocatului Serghei Magnitski, dând o lovitură de imagine UE care a tratat cazul cu superficialitate, scrie EUObserver. Sursa: Reuters
Magnistki a murit în chinuri într-o închisoare din Rusia după ce medicii penitenciarului au refuzat să îi acorde îngrijiri pentru pancreatita de care avocatul suferea.
Statele Unite nu au dorit să facă publică decizia de a impune respectivele restricţii. Informaţia apare însă într-un memoriu intern al Departamentului american de Stat în care figurează numele celor 60 de oficiali, aprobate personal de Hillary Clinton, șefa diplomației americane. Printre aceştia se numără judecători, oficiali din ministerul de Interne şi agenţi ai serviciilor secrete.
Toţi aceştia sunt supectaţi că au fost implicaţi în activităţi de spălare de bani pe care Magnitski le-ar fi descoperit şi incercat apoi să le facă publice. Moartea sa ar fi survenit în urma intervenţiei directe a acestor oficiali pentru ca avocatului să îi fie ignorate problemele de sănătate.
În memoriul citat, care a fost trimis şi membrilor unei comisii din Senatul american, Departamentul de Stat avertizează că măsura, ţinută secretă pentru a nu isca un scandal diplomatic, ar putea genera o reacţie dură din partea Rusiei ce ar putea afecta cooperarea bilaterală într-o serie de dosare dificile pentru SUA, precum conflictul din Afganistan.
UE, ezitantă în relaţia cu Rusia
Exemplul Statelor Unite ar trebui urmat şi de blocul comunitar, a declarat Heidi Hautala, actualul ministru finlandez pentru Dezvoltare Internaţională şi fost europarlamentar însărcinat cu monitorizarea drepturilor omului. Guvernele europene se plâng repetat de situaţia drepturilor omului din Rusia, dar ezită să ia măsu