Contravenţiile vor putea fi radiate într-o perioadă cuprinsă între unu şi cinci ani de la rămânerea definitivă a actului prin care au fost sancţionate.
Ministerul Finanţelor Publice a convocat luni Comisia de Dialog Social pentru a discuta modificările aduse articolului 7 din OUG nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal.
Proiectul de ordonanţă prevede, printre altele, radierea din cazierul fiscal a contravenţiilor, într-o perioadă cuprinsă între unu şi cinci ani de la rămânerea definitivă a actului prin care au fost sancţionate faptele, precum şi radierea din cazierul fiscal a contribuabililor declaraţi inactivi, la data reactivării sau la data expirării unui termen de trei luni de la reactivare.
Altă modificare priveşte radierea faptelor contravenţionale şi a celor privind răspunderea solidară cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, care au atras răspunderea patrimonială. Aceasta „va fi condiţionată şi de plata amenzilor stabilite, respectiv a stingerii sumelor datorate ca urmare a atragerii răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Dacă nu au recidivat, radierea se face la un an de la sancţionare
Aşadar, potrivit proiectului de ordonanţă, datele înscrise în cazierul fiscal al contribuabililor pot fi scoase din evidenţă dacă faptele pe care le-au comis aceştia nu mai sunt sancţionate de lege sau dacă „a intervenit reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească“.
Alt motiv pentru care se va putea opera radierea este dacă persoanele respective „nu au mai săvârşit fapte de natura infracţiunilor incriminate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară, într-o perioadă de cinci ani de la data rămânerii definitive a actului prin care au fost