Instituţiile bancare americane au renunţat la o parte din investiţii, preferând în schimb să-şi majoreze rezervele de lichidităţi. Totul din cauza temerilor privind eşecul oficialilor americani de a ajunge la o înţelegere privind ridicarea plafonului datoriei publice.
Americanii au mai puţin de o săptămână pentru a rezolva situaţia care i-a adus în pragul intrării în incapacitate de plată. La 2 august, trezoreria va rămâne fără spaţiu de manevră, iar defaultul nu va mai putea fi evitat. Oficialii care participă la negocierile pentru ridicarea pragului datoriei publice nu par însă a face vreu progres, discţiile fiind de mai multe ori încheiate din cauza refuzului acestora de a ajunge la un compromis.
În acest context, toată lumea – investitorii de pe Wall Street, Rezerva Federală, Trezoreria SUA, Opoziţia şi, mai nou, chiar preşedintele Barack Obama – elaborează „Planuri B“. În cazul băncilor, strategia de rezervă înseamnă majorarea rezervelor de lichidităţi, evitarea investiţiilor ce prezintă un grad ridicat de risc şi asigurarea de finanţare pe termen lung, transmite publicaţia britanică "Financial Times". Situaţia este agravată de posibilitatea ca SUA să-şi piardă ratingul „AAA“ (cel mai bun posibil), scenariu ce pare tot mai probabil.
Potrivit unui sondaj realizat de agenţia de ştiri Reuters în rândul mai multor economişti, ratingul Statelor Unite va fi scăzut de cel puţin una dintre cele trei agenţii de evaluare financiară. De asemenea, respondenţii consideră că există o probabilitate de 20% ca ţara să intre într-o nouă recesiune în următorul an.
SUA au atins plafonul maxim al datoriei publice -14.300 de miliarde de dolari – la 16 mai. Pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, trezoreria a apelat la câteva articii fiscale (printre care şi suspendarea plăţilor către două fonduri de pensii). La 2 august, instituţia va rămâne însă