Atunci când se defectează, echipamentul este dus pentru „tratament" într-un loc special. Specialiștii Centrului Județean de Aparatură medicală sunt cei care „reanimează" aparatele din spitale, de cele mai multe ori depășit ca termen de exploatare
Aparate de ecografie sau fizioterapie, echipamente chirurgicale sau pentru sterilizare. Le-am văzut prin spitale și vorbim frecvent despre ele în presă, în general despre vechimea lor. Nu însă și despre oamenii care le mențin în stare funcțională, acești meșteri, de care depinde, indirect, rezolvarea problemelor noastre de sănătate.
Cunoscuta instituție FIRAM (Formaţia de Întreţinere şi Reparaţii Aparatură Medicală), înființată în anii 70, activează și astăzi. Nu mai are, ca pe vremuri, 50 de angajați și a fost redenumită Centrul Județean de Aparatură medicală.
Electroniștii și electromecanicii de aici sunt dedicați trup și suflet muncii lor, chiar dacă lunar nu ridică mai mult de o mie de lei. Pentru Florin Răduț, electromecanic, fiecare zi, din 1980, de când s-a angajat, şi până azi, a fost o provocare. Are serioasa responsabilitate să repună în funcțiune diverse instalații stomatologice.
„Atunci când repar ceva, mă gândesc că eu aș putea fi cel care se va trata la acel aparat. De acuratețea muncii mele depinde securitatea multor oameni, deci n-am dreptul să greșesc", afirmă Răduț.
Subordonat, din anul 2000, Direcției de Sănătate Publică, fostul FIRAM este acum o entitate autonomă din punct de vedere financiar. Instituția activează în baza contractelor cu spitale de stat și laboratoare medicale private. Criza a lăsat urme adânci în activitatea firmei.
„Spitalele au tăiat din bugetele alocate reparației și, evident, mulți beneficiari au renunțat la serviciile noastre. Activăm doar cu 13 angajați, deși ne-ar trebui 20", a declarat Silviu Dobrotă, directorul Centr