OTP Bank Romania, subsidiara locala a celei mai puternice banci din Ungaria, se asteapta la o consolidare a pietei bancare in urmatorii ani, obiectivul sau fiind acela de a-si majora de aproape cinci ori cota de piata actuala, de peste 1%, pentru a ajunge astfel in topul celor mai mari banci de pe piata.
“Obiectivul nostru strategic este de a atinge o cota de piata de 5% pe termen mediu, adica in urmatorii 3 – 5 ani. In acesti ani, vom vedea o consolidare a pietei bancare. Va fi o competitie sanatoasa in acest sector. Acum este greu sa ajungi numai prin crestere organica in top 5 asa cum s-a intamplat anterior cu Banca Transilvania. Noi apreciem Banca Transilvania, nu sunt o tinta de achizitie pentru noi. Nu spunem ca nu este posibil sa te dezvolti numai prin crestere organica. Este posibil, insa pune presiuni pe marja”, a declarat in exclusivitate Laszlo Diosi, director general al OTP Bank Romania.
Romania nu va mai avea o crestere economica de 7 – 8 procente, ci probabil de 3 – 4 % in anii urmatori. “Aceasta crestere de 3 – 4 procente va asigura o activitate bancara semnificativa, chiar daca nu vom mai vedea cresterile double digit (de doua cifre - n.r.) de altadata din loan book (portofoliul de credite – n.r.)”, explica seful subsidiarei OTP.
Banca ungara a ratat in luna iulie achizitia RBS Bank Romania, parte a grupului bancar britanic RBS, pentru ca echipa de negociatori ai OTP nu s-au inteles cu Londra asupra pretului. In urma cu o luna, Antal Pongracz, director general adjunct al institutiei de credit ungare, anunta la Budapesta ca discutiile au cazut pentru ca pretentiile vanzatorului sunt prea mari, in conditiile in care OTP evalueaza RBS Bank Romania intre 100 si 150 mil. Euro.
“Rezultatele stress testului au indicat ca avem o pozitie financiara buna. Nu vom cumpara BCR sau Banca Transilvania, dar suntem interesa