Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat, miercuri, construirea unui turn de 20 de etaje pe un spatiu verde din intersectia Razoare, in apropiere de Palatul Cotroceni. Legislatia romaneasca interzice construirea pe spatiile verzi sau schimbarea destinatiei acestora.
Terenul pe care s-a avizat construirea turnului are aproximativ 5000 mp si se afla pe o parcela triunghiulara din mijlocul intersectiei Razoare, intre Bulevardul Geniului, Soseaua Panduri si Strada Razoare. In Planul Urbanistic General, figureaza ca spatiu verde, iar la fata locului se afla zeci de arbori. In afara de parcele de 5.000 mp, restul terenului din triunghi este domeniu public.
Proprietarul acestui teren este familia Tanasoiu: Tanasoiu Emil, Tanasoiu Rodica, Tanasoiu Daniel si Tanasoiu Anca. Daniel si Emil Tanasoiu sunt actionari in firma de constructii ACMS. Totodata, Daniel si Emil Tanasoiu sunt actionari la Primavera Development, dezvoltatorul parcului de afaceri S-Park, in apropiere de Piata Presei.
O data cu aprobarea in 2008, a Planului Urbanistic Zonal pentru Pasajul Razoare, o lucrare publica, in mod miraculos, pe aceasta parcela a aparut un accent de inaltime, care ii dadea proprietarului dreptul sa construiasca un turn. Totodata, terenul isi pastra calitatea de spatiu verde. In acelasi PUZ, au fost trecute alte doua accente de inaltime in curtea fabricii Titan Mar, aflata in proprietatea primarului general de la vremea respectiva, Adriean Videanu.
De ce in Planul Urbanistic Zonal pentru un pasaj rutier a fost necesara trecerea unor accente de inaltime pe terenuri proprietate privata, ramane in continuare greu de inteles. Mai ales ca, atunci cand este vorba sa limiteze inaltimea unor cladiri de pe parcele proprietate privata, arhitectii si urbanistii din Comisia Tehnica de Urbanism afirma ca nu o pot face, deoarece