La finalul anului trecut, casele judeţene de sănătate nu au recunoscut la plată facturi la medicamentele eliberate de farmacii şi distribuitori în valoare de 130 de milioane de euro. Motivul nespus: România trebuia să se încadreze în deficitul bugetar convenit cu Fondul Monetar Internaţional.
De o bună bucată de vreme, farmaciştii şi distribuitorii de medicamente sunt ţinta preşedintelului Traian Băsescu, care a cerut săptămâna trecută guvernului Boc încetarea plăţii datoriilor statului către aceştia până nu se reglementează sistemul de achiziţii în spitale. În plus, luni, la discuţia avută cu şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, preşedintele Traian Băsescu i-a spus acestuia că arieratele din sănătate se vor plăti mai în toamnă deoarece s-ar diminua tendinţa de creştere economică din acest an. Practic, statul încearcă pe cât poate să amâne plata datoriilor către farmaciştii şi distribuitorii de medicamente, sugerând că în acest domeniu s-ar petrece ceva necurat.
"90% din achiziţiile din spitale se fac prin licitaţii electronice, deci transparent. În plus, Ministerul Sănătăţii a stabilit formula de calcul al preţului cu ridicata şi amănuntul la medicamente. Practic, întreaga piaţă a medicamentelor este reglementată de minister. Avem cele mai mici preţuri la medicamente din Europa. Dacă statul mai vrea să reglementeze ceva pe această piaţă, să reglementeze, cu toate că nu văd ce ar mai putea face", ne-a declarat omul de afaceri Ovidiu Buluc, care controlează distribuitorul de medicamente Farmexim.
În luna octombrie 2010, statul a plătit arierate în valoare de 1,7 miliarde de lei către farmaciştii şi distribuitorii de medicamente. Banii au fost daţi la ordinul FMI, care a cerut să nu mai fie amânate de la plată facturile din spitale. Suma ar fi fost şi mai mare, dar prin casele judeţe de sănătate statul nu a recunoscut anul trecut la plată