Miliardarul de origine maghiară George Soros, cel care a „îngenuncheat“ lira sterlină şi a câştigat miliarde de dolari, iese la pensie. După 40 de ani în care a adus câştiguri importante clienţilor săi, investitorul îşi încheie cariera de administrator de fonduri.
Marea Britanie, 16 septembrie 1992. În timpul unei zile ce a rămas în istorie drept „Miercurea Neagră", nu erau prea mulţi care zâmbeau. Unul dintre ei - poate singurul - era George Soros, un investitor de origine maghiară care tocmai câştigase 1,8 miliarde de dolari pentru că a pariat pe deprecierea lirei sterline. Decizia lui Soros a forţat guvernul britanic să retragă lira sterlină din Mecanismul Ratelor de Schimb al Uniunii Europene pentru că aceasta s-a depreciat sub limita minimă acceptată. Acum, Soros, care va împlini luna viitoare 81 de ani, a anunţat că se retrage din cariera de administrator de fonduri, o carieră ce se întinde pe mai bine de patru decenii.
Ospătar, portar, miliardar
Fiind maghiar de origine, Soros a emigrat în Marea Britanie în 1947, pe când avea 17 ani. Şi-a făcut studiile la prestigioasa London School of Economics, de unde a obţinut o licenţă în Filosofie. Trăia cu ajutorul donaţiilor şi a banilor pe care îi primea muncind ca ospătar sau ca portar. În 1956, viitorul miliardar a emigrat în SUA, la New York. În 1967 i-a convins pe directorii companiei la care lucra să înfiinţeze un fond de investiţii administrat de el. Şase ani mai târziu şi-a deschis propriul fond.
Miliardarul va continua să gestioneze investiţii, însă numai cele făcute de familia sa. Până la sfârşitul anului, el va înapoia banii investiţi de străini în fondul administrat de el. Suma nu depăşeşte un miliard de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Valoarea totală a fondului se ridică însă la 25,5 miliarde de dolari.
Investitorii au prim