Ministrul german al finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble, pledează pentru sancţiuni contra statelor Uniunii Europene care fac datorii. El nu cere excluderea lor din UE, ci pierderea parţială a suveranităţii şi transferarea responsabilităţilor către autorităţile europene.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Referindu-se la „ţările problemă“ din Uniunea Europeană, ministrul german al finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble a cerut sancţiuni pentru statele din zona euro care nu respectă disciplina bugetară, făcînd datorii. Într-un interviu acordat revistei germane „Stern“ Schäuble s-a pronunţat pentru măsuri comunitare mai drastice, excluzînd Atena, deoarece deocamdată problemele financiare ale Greciei au fost rezolvate.
Cu alte cuvinte, Schäuble se pronunţă pentru blocarea dreptului la vot a statelor care nu respectă pactul de stabilitate. O propunere similară a formulat anul trecut şi şefa guvernului, Angela Merkel. Propunerea însă nu a găsit un ecou favorabil, deoarece contravine prevederilor acordului de la Lisabona. Doar partea franceză a susţinut atunci poziţia cancelarei.
„Integrarea trebuie să continue, iar unui stat care are probleme i se va acorda ajutor“, a mai spus Schäuble în interviul din „Stern“.
În acest caz, a continuat ministrul german al finanţelor, statul respectiv „va trebui să renunţe la o parte a suveranităţii sale naţionale în favoarea Uniunii Europene“. Această măsură este mai eficientă, mai bună, decît dacă anumite ţări cu datorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro. Realizarea Europei se va înfăptui doar atunci cînd „e limpede că anumite state membre UE nu vor putea fi scoase din sistemul monedei unice“.
În interviul amintit, Wolfgang Schäuble s-a referit şi la Banca Centrală Europeană (BCE) care a criticat în ultimele luni politica ezitantă a guvernului federal,